Recepty

Pstruh lososový se sýrovým přelivem

Půlky ze pstruha omyjte a osušte. Pak je z obou stran (pokud jíte i kůži) nasolte, nakmínujte a zakápněte citronem. Takto připravené půlky vložte do misky a nechte pár hodin v chladu (ideálně přes noc).

Na rozpálenou pánev vhoďte přiměřený kus másla. Pokud nemáte máslo, použijte olej. Pokud nemáte olej, jděte koupit máslo. Jakmile je tuk rozpálený, vložte na něj opatrně půlky pstruha, nejdříve kůži dolů. Nesmí se Vám přichytit, pomozte si vidličkou, kterou budete rybku po pánvi posouvat. Po pár vteřinách rybu opatrně otočte a opakujte proces nepřichycení. Poté rybu opět otočte kůží dolů a dle a uvážení pečte. Pak ji znovu otočte kůží nahoru. Netřeba vysvětlovat, kdy je pstruh hotový, to prostě poznáte.

Na přeliv budete potřebovat tvrdý sýr (jakýkoliv), smetanu na vaření, nebo mléko, máslo, sůl, pepř… A nebo jen část těchto ingrediencí. Jde o to namixovat to tak, aby to chutnalo Vám!

V kastrůlku si rozehřejte mléko, do něj pak přidejte tvrdý sýr (doporučuji eidam 40%) a pokuste se z těchto věcí udělat homogenní krém. Dle libosti můžete mléko nahradit smetanou, dopepřit, dosolit… Třeba Vás napadne ještě něco jiného, čím tento krém doladit k dokonalosti. Ingredience rozpouštějte na mírném plamenu, rádo se to připaluje…

Jako přílohu bych volil cokoliv, co máte rádi. K pití suché bílé víno.

 

Candát na másle a kmínu

Potřebujeme: filety z candáta, sádlo/máslo/olej, kmín a pár kapek citrónu.

Filety candáta omyjeme a osušíme, nasolíme, pokmínujeme a zakápneme citrónem. Pokud budete mít čas, můžete nechat maso v lednici na pár hodin „odpočinout“, což ale rozhodně není nutné.

Na rozpálené pánvi (doporučujeme máslo, případně olej – záleží na Vás, specifickou a výbornou chuť candáta tím neovlivníte) opékáme filety z obou stran dle potřeby. Doporučujeme ihed podávat a přílohu necháváme na Vás.

 

Pstruh na grilu

Potřebujeme: Pro každého strávníka jednoho pstruha (nejlépe z Rybářství Miškovice), dále sůl, kmín, koření (grilovací, rybí, nebo nějaké vlastní), citron a bylinky dle libosti. Ideální je třeba libeček, rozmarýn,…

Vykuchaného pstruha důkladně omyjeme, osušíme a nasolíme. Pokud budete ještě kořenit kupovaným kořením, myslete na to, že v něm je soli spousta! Takto připravenou rybu necháme nějakou dobu v lednici. Ideálně přes noc, ale není to podmínkou. Před vložením do ledničky rybu ještě nakořeňte, vložte do břišní dutiny Vaše oblíbené bylinky a zakápněte citronem.

Tip: Pokud máte rádi křupavou kůrčičku, rošt před vložením ryb potřete olejem. Aby se Vám kůže netrhala a ryba nechytala k roštu, musíte ji ze začátku velmi často otáčet. Jakmile ji položíte na rošt, za 5 vteřin otočit, za dalších 5 vteřin otočit na druhou stranu. Svalovina a kůže se zatáhne a pak se nepřichytne. Pak otáčejte dle uvážení.

Jak poznáte, že je ryba hotová?
Pokud ji grilujete i s hlavou, poznáte to podle rybího oka. Oko bude žluté a tuhé jako korálek. Pokud do svaloviny píchnete vidličkou, měla by krásně projet celou rybou.